Mayıs 09, 2024

Baldıran Bitkisi

Türkiye’nin zengin bitki türleri arasında çok sayıda zehirli bitki de bulunur. Bunlardan en eskisi baldırandır (Conium maculatum). Maydanozgiller ailesinin bir üyesi olan baldıranlar bir ya da iki yıllık otsu bitkilerdir. Beyaz renkli çiçekleri, tüysüz gövdeleri, dalsı yapıları ve kötü kokularıyla dikkat çekerler. Boyları 120-180 cm (en fazla 200 cm) kadar olur. Yaprakları ezilirse kötü koku bırakır.

Baldıran Bitkisi

Yayılımcı (istilacı) özellik gösteren baldıranlar deniz seviyesi ile 2400 metre kadar yüksek bölgeler arasında yaşar. Dere, yol ve tarla kenarlarında bulunan baldıran ülkemizin hemen hemen her yerinde görülür. Baldıranların yaprakları, özellikle de meyveleri zehirlidir. Zehirleri sinir ve solunum sistemi üzerinde etkilidir. İnsanlar için 6 gramının, at ve sığır gibi hayvanlar içinse 2-5 kg kadarının öldürücü olduğu biliniyor.

Baldıran Bitkisi

Baldıranın zehiri çok sayıda “piridin alkaloid” denen biyokimyasal maddeden kaynaklanır. Bunlardan “coniine” adlı bileşik nikotine benzer bir yapıdadır, nörotoksik (sinir sistemini zehirleyici) etki gösterir. Baldıran ağı otu, ağu otu, hırhındilik, körek, şemsiye otu, yılan otu, şeytantersi olarak da bilinir. Baldıran Eski Yunan’da mahkûmların zehirlenerek idam edilmesinde kullanılmıştır. Bunlardan en ünlüsü Yunan filozof Sokrates’in (MÖ 399) baldıran suyu içirilerek idam edilmesidir. Sokrates’in öğrencisi Platon da bu ölümde zehirin etkilerini tanımlamıştır.

Yorumlar

  • ne kadar değişik bir ismi var ilk defa duydum

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

 Piri Reis Kolomb'un Tayfası

Piri Reis Kolomb'un Tayfası

Lazer ve Göz Tedavileri

Lazer ve Göz Tedavileri

Lazerler (III)

Lazerler (III)

Lazerler (II)

Lazerler (II)

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

En İyisi

probiyotik

Piri Reis Kolomb'un Tayfası

bubble30
Nielawore

"SÖZGELİMİ" -SUNAY AKIN

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun