Mayıs 14, 2024

BAĞIŞIKLIK

Uygun bir bağışıklık için;

*Kişinin kendi faydalı hücrelerini tanıması
*Kişinin kendi yararlı mikroplarını tanıması
*Yabancı zararlı mikropları tanıması
*Yabancı hücre ve cisimleri tanıması gerekir.
 

BAĞIŞIKLIK

Kişinin kendi hücreleri ve yararlı mikroplarla dost, zararlı mikroplar, yabancı hücre ve cisimlerle düşman olabilmesi şarttır. Tanı ve dost ol veya tanı ve savaş. Tabi bu sırada milyarlarca hücre bilgisini hafızada tut. Yani oldukça karmaşık bir sistemdir.  
Kişinin kendi hücrelerini tanıması kendi kendini yok etmemesi içindir. Yabancı hücrelerle savaşması da kendi varlığını sürdürebilmesi içindir. Ayrıca bu savaş sırasında şiddetin dozu o kadar önemlidir ki hem düşman yok edilir hem dostlara zarar verilmez. Yaşama devam edebilmek  için en az zararla kazanılmak zorundadır.
 

BAĞIŞIKLIK

Bağışıklıkta önemli olan iki hücre grubu; 
-Beyaz kan hücreleri (lökositler) ve 
-Lenfositlerdir (B tipi olanları  antikor (immünglobülin) üretir, T tipi olanları zararlı hücreleri yok eder). 
Bu hücreler damarlarla tüm vücutta dolaşırlar. 
Bağışıklıkta önemli olan organlar; Bademcikler,  Dalak, Lenf bezleri, Timus (göğüs kemiğinin arkasındadır. T hücrelerinin karargahıdır. 20 yaşından sonra küçülür) ve Kemik iliğidir.
 

BAĞIŞIKLIK

Bağışıklık dozu az olursa sık hastalanma gözlenir. İyileşme süreci uzayabilir. Yetersiz beslenme, vitamin eksiklikleri, alkol, sigara, bazı ilaçlar buna neden olabilir.
Bağışıklık dozu çok olursa kişinin kendi hücrelerine zarar vermesi söz konusu olabilir. (Alerjiler, romatizma, şeker hastalığı, tiroid hastalıkları gibi)
Bağışıklık sistemi kendi hücrelerine karşı ezici güçte olursa sepsis denilen; mikrobun bütün vucuda yayılması ve organ yetmezlikleri ile yaşamın sonlanması durumu ile karşılaşılabilir.
 

BAĞIŞIKLIK

Özellikle son zamanlarda çok konuşulan bağışıklık güçlendirici öneriler dikkate alınmalıdır. Ama bu öneriler iyice araştırılmalıdır. Fazla ve bilgisiz hareket edilmesinin yarardan çok zarar vereceği unutulmamalıdır. 
Güzel bir uyku, sabahları faydalı bir kahvaltı yapmak, sigara ve alkolden uzak durmak, yürüyüş yapmak (oksijen alabilmek), yeterli su tüketmek, gerekli ise kan tesi yaptırarak ve danışarak Sağlık Bakanlığı onaylı takviye ürünlerinden uygun miktarlarda kullanmak iyi bir bağışıklık için yeterli olacaktır.
*İlginç bir soru: Annenin bağışıklık sistemi, 9 ay boyunca kendisine kısmen yabancı (yarısı babadan) olan bebeği ile neden savaşmıyor? Bu soru henüz tam olarak cevaplanamadı.
*Paylaşımlar kısa bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi önerisi değildir.

Yorumlar

  • teşekkürler

  • Ne kadar da önemliymiş

  • Oldukça karmaşık bir yapı

  • Benim bağışıklığım biraz düşük, teşekkürler

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun