Mayıs 20, 2024

ZEHİRLİ İNTİHAR BİTKİSİ: BALDIRAN OTU -Friendz10

Baldıran halk arasında ağı otu, ilan otu, yılan otu gibi adlarla da bilinen maydanozgillerden zehirli bir bitkidir. Daha doğrusu baldıran ismi bir grup bitkiye verilen ortak addır. Çok eski çağlardan beri tanınan baldıran otunun meyveleri Eski Yunan döneminde ağrı kesici olarak tıp alanında kullanılıyordu. Ancak bu bitki daha çok zehir özelliği bilinir ve bu sebeple dahili kullanımı sakıncalı bulunmuştur.

ZEHİRLİ İNTİHAR BİTKİSİ: BALDIRAN OTU -Friendz10

Yaşlı Plinius Doğa Tarihi’nde baldıran zehrinin Atina devleti tarafından bir idam cezası olarak kullanıldığından dem vurarak bitkinin tohum ve yaprak kısmındaki öz suyun öldürücü ölçüde zehirli olduğundan öte yandan meyvelerinin lohusaların sütünü kurutacağından söz eder.

İbni Sina sığırcık kuşlarının baldıran otunu yiyebildiklerini ve buna rağmen zehirlenmediklerini gözlemlemiş, Galen de sığırcıkların baldırana karşı dayanıklı olduklarını ancak sarımsak tohumu yediklerinde öldüklerini aktarmıştır.

Anadolu’da yetişen bu bitkinin zehir etkisi sebebiyle “baldıran zehri içmek” deyimi dile yerleşmiştir.

ZEHİRLİ İNTİHAR BİTKİSİ: BALDIRAN OTU -Friendz10

Baldıran denildiğinde ilk akla gelen kişi elbette Sokrates’tir. MÖ 4.yüzyılın başında “bildiğim bir şey var o da bir şey bilmediğim” sözlerinin sahibi ünlü Yunan filozofu Sokrates’e ölüm cezası verilmiştir. Ama Delos’tan gelecek kutsal gemi Atina limanına varmadan bir kişinin idam edilmesi mümkün değildir. Bu sürede hapiste tutulan Sokrates’i arkadaşları kaçırmak istemiş ama Sokrates buna karşı gelerek ölümü beklemeye koyulmuştur. Zamanı geldiğindeyse baldıran zehri içerek MÖ 399 yılında hayata veda etmiştir.

ZEHİRLİ İNTİHAR BİTKİSİ: BALDIRAN OTU -Friendz10

MÖ 5.yüzyıl Atina’da her şeyin en iyisi ve en kötüsü yetiştirdi: Bal ve Baldıran. Coğrafyacı Strabon, Kiklad Adalarından biri olan Keos Adası’nda besin kaynaklarının nüfusun geri kalanına yeterli gelmesi için 60 yaş üstünün baldıran zehri içmesine dair bir yasa çıkarıldığından söz eder. Yine benzer biçimde başkenti Ioulis olan Khios Adası’nda da 60 yaşındakilerin gönüllü olarak baldıran zehri içerek toplu ölüme gittikleri anlatılır. Hatta bu ölümler yasalarla da desteklenmiş. Hatta bir festivale bile dönüştürülmüştü.

Belki de ilk başlarda kıtlık ya da işgal sebebiyle mecbur hissedilmiş bir uygulamayken zamanla gelenekselleşmişti.

ZEHİRLİ İNTİHAR BİTKİSİ: BALDIRAN OTU -Friendz10

Yunanlıların benimsediği toplu ölümler Massalia şehrinde de çok uzun süre benimsenmiş, hatta Roma döneminde de sürmüştür. Massalia halkı ölüm sonrası yas tutmuyordu, aile içinde bazı küçük ritüellerle merasimin geçiştirilmesini yeterli buluyordu. Çünkü hayat çok da önemsenmiyordu. Buna karşılık insanların kendi ölümlerine karar vermesi de tümüyle boşlanmış değildi, intihara karar veren bir kişinin öncelikle Altı Yüzler Meclisi’ni gerekçeleri konusunda ikna etmesi gerekirdi.

ZEHİRLİ İNTİHAR BİTKİSİ: BALDIRAN OTU -Friendz10

Mutsuzluk yeterli bir gerekçe olduğu gibi istikrarlı ve aşırı mutluluk da ölüm kararı için makul karşılanıyordu. Meclis üyeleri ikna olduğu takdirde kişinin kararını uygulaması için gerekli baldıran zehri şehir tarafından bedava tedarik ediliyordu.

Yorumlar

  • Uzak duralım bu bitkiden

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

SOUTHERN LIGHTS IN THE SKY - YES, NOT NORTH!
SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

FİLLERİN SELAMLAŞMAK İÇİN FARKLI İLETİŞİM BİÇİMİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kaybetmekten Korkmak

probiyotik

Ark Lambaları ve Antik Mısırlılar

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun