Mayıs 20, 2024

DİYAR DİYAR BAĞLAYAN: YGGDRASIL

İskandinav Mitolojisinde hayat ağacı olan Yggdrasil, aynı zamanda Odin’in atının adıdır. Hoddmimir, Tree of Mimir, Lærad veya Nordik Dünya Ağacı olarak da bilinir. Bu dünya ağacı Dev Ymir’in gövdesinden çıkar ve bütün evrenin kaynağıdır. Odin atıyla bu ağacın tepesine çıkıp 9 gün 9 gece asılı kalarak rünleri keşfettiği söylenir.

Henüz Dev Ymir hakkında ve rünlerin keşfi konusunda bilgi sahibi değilseniz gözünüz kaçırmış olabilirsiniz. Üzerlerine tıklayarak o içeriklerimize de göz atmayı unutmayın.

DİYAR DİYAR BAĞLAYAN: YGGDRASIL

Yggdrasil yani İskandinav mitolojisindeki hayat ağacı, İskandinav mitolojisindeki 9 diyarı birbirine bağlar. Üç tane uçsuz bucaksız kökü vardır. Bunlardan biri tanrıların diyarı Asgard’da, biri devler meskeni Jotunheim’da, bir diğeri de karanlık ve soğuğun diyarı Niffleheim’dadır. Ancak Poetic Edda’ya göre bu kökler Jotunheim, Hel (ölülerin diyarı) ve Midgard’da bulunur. Bir başka kaynağa göre de Midgard’ı ortasından delip geçer. Her kökün yanında beslendiği bir kaynak vardır.

DİYAR DİYAR BAĞLAYAN: YGGDRASIL

Yggdrasil’in Asgard’a ulaşan köküyle 3 Norn ilgilenir. Bu Nornlar, kader ağlarını ören tanrıçalardır. Nornların kader ağlarını nasıl ördüğünü öğrenmek için tıklayın. Jotunheim’daki kaynak dibinde bilgelik ve akıl saklı olan Ymir’in Kuyusudur; Niffleheim’daki kaynak ise engerekli yılan Nidhodge‘u besler, bu yılanın ismi karanlık anlamına gelir ve sürekli Yggdrasil’i kemirir.

DİYAR DİYAR BAĞLAYAN: YGGDRASIL

Yggdrasil’in dalları arasında koşturan 4 geyik, 4 rüzgarı temsil eder. Ağacın altında Dev Ymir uzanır, bütün bu ağırlığı üstünden silkelemeye çalıştığındaysa ağaç sallanır ve depremler meydana gelir. Ağacın altı ve üstü boyunca koşturan sincap Ratatosk ise yılan Nidhodge ve ağacın en tepesindeki kartalın haberleşmesini sağlar.

DİYAR DİYAR BAĞLAYAN: YGGDRASIL

Bir dişbudak ağacı olarak tasvir edilen bu ağaç kadınların ve erkeklerin çocuk sahibi olmasını kolaylaştıracak reçine özü ve meyveler verir. Yggdrasil karşımıza bir besleyici/hayat verici kaynak olarak çıkar. İlk insanlar Askr ve Embla‘nın da ağaçlardan yaratıldığını düşünürsek bu hiç de şaşırtıcı değil zira Askr da bir dişbudak ağacından yaratılmıştır. Ayrıca Ragnarok zamanı geldiğinde iki insan, Lif ve Leifthrasir bu ağacın içinde saklanırlar ve onun özünden beslenerek hayatta kalırlar. Her şey bittikten sonra da ortaya çıkar ve insanlığı yeniden başlatırlar.

Yorumlar

  • Bu ağacı daha önce duymuş muydunuz?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

SOUTHERN LIGHTS IN THE SKY - YES, NOT NORTH!
SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

FİLLERİN SELAMLAŞMAK İÇİN FARKLI İLETİŞİM BİÇİMİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kaybetmekten Korkmak

probiyotik

Ark Lambaları ve Antik Mısırlılar

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun