Ekonomilerde genellikle merkez bankaları faiz yükselttiği zaman o ülkenin para biriminin değer kazanacağı öngörülür. Ancak bizim ülkemizde durum biraz farklı. Ülkemizde hem merkez bankası faizleri yüksek hem de ülke para birimimiz olan Türk lirasının değeri düşük. Peki neden? Bir merkez bankası faiz arttırdığı zaman reel faizi de yükseltmiş olur. Reel faiz yükseldiğinde o ülkeye yabancı para birimleri daha çok girmeye başlar. Hem o ülkenin para birimi satın alınarak hem de yabancı para birimleri kullanılarak faiz yükselten merkez bankasına borç verilir. Bu şekilde borç verenler kar hedefler ve o ülkenin para birimi ülke içinde uygulanan yüksek faizler sayesinde merkez bankasına geri getirilerek o ülkenin para birimi yükseltilir.
Ancak Türkiye’de olan durum biraz farklı. Çünkü Türkiye’de faizler yüksek ancak enflasyon da yüksek. Yani Türkiye’de reel faizler düşük kalıyor. Bu yüzden ülkemize umulduğu kadar yabancı para girişi olmuyor. Merkez bankamız ise faizleri daha fazla yükseltemiyor çünkü daha fazlası ekonomiye ciddi zararlar vermeye başlayabilir. Yani Türkiye için faiz yükseltmek ülkeye sıcak para çekebilmek için beklenildiği kadar etkili olamıyor.
Faizlerin yüksek olmasına rağmen doların yüksek olmasında bir diğer sebep ise Türkiye ekonomisine olan güvenin düşük olması. Türkiye’nin uluslararası kredi notu iyi olmadığı için dışarıdan ülkemize para girişi oldukça zor oluyor. Ülkemize yeterince yabancı para birimi girmeyince Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası piyasadaki Türk liralarını yeterince toplayamıyor ve Türk lirasının değeri düşük kalmaya devam ediyor.
Sonuç olarak Türkiye ekonomisi farklı bir durumda. Bu yüzden merkez bankasının faizleri yükseltmesi gibi klasik yöntemler doları düşürmekte yetersiz kalıyor.
NOT: Burada yazılanlar yatırım tavsiyesi değildir sadece benim kişisel görüşlerimdir.
Faizler yüksekken dolar neden yükseliyor?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız