Nisan 30, 2024

Akıl Nedir?

Akıl dediğimiz zaman belki de bize beynimizi ya da zekamızı anlatıyor gibi ama acaba feylesoflar bu konuya nasıl yaklaştılar? Felsefenin ucu bucağı olmadığını biliyoruz ama bazı kavramları öğrenmeden de felsefe yapamayacağımızı yapsak bile altının boş kalacağını bilmeliyiz.

Akıl Nedir?

Akıl, çok çeşitli anlamlara ve bu anlamların benzerlerine belki de yakın anlamlarına sahip bir kelime felsefe için. Tümdengelim veya tümevarım ya da daha sade şekliyle genelden özele veya özelden genele doğru çıkarımlar yapmamızı sağlayan insani yetiye akıl deniyor felsefede.

Akıl Nedir?

Tabii ki her filozof için akıl aynı anlamı taşımıyor, bazılarına göre akıl yaşanılan ya da dinlenilen tecrübeye nazaran bilgi kaynağı olarak zekamızı yansıtıyor. Genelde duygular ile hayal gücüyle ve delilik ile tezatlar oluşturan akıl, ilk kez dinde Aziz Thomas Aquinas tarafından Hıristiyan Teolojisinde kendine yer buldu.

Akıl Nedir?

On sekizinci yüzyıla geldiğimizde, ‘’Aydınlanma’’ düşünürleri batıl inançları ve hoşgörüsüzlükleri ortadan kaldırmak aynı zamanda da kamuda ve kamusal alanda rasyonel bir oluşum yapabilmek için aklı öncelik kabul ederek davrandılar. Bunun aksine bir düşünce akımının ortaya çıkması tabii ki de beklenir bir durumdu. Bu akım ise ‘’Romantizm’’ oldu, akla karşı tecrübelerin yarattığı hissiyatı merkeze koydu bu akım.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Satranç ve Şah Ne Anlamlara Geliyor

Satranç ve Şah Ne Anlamlara Geliyor

İnsanoğlu ve Hayvan Evcilleştirme Serüveni
İnsanoğlunun Hayvan Evcilleştirme Serüveni (III)
İnsanoğlunun Hayvan Evcilleştirme Serüveni (II)

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Öğreten Düşüş

probiyotik

Satranç ve Şah Ne Anlamlara Geliyor

bubble30
Nielawore

LET'S SEE THE NORTH POLE OF THE MOON

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun