2700 YILLIK ARKEOLOJİK GİZEM ÇÖZÜLMÜŞ OLABİLİR!

Assur kralı II. Sargon'un yönettiği antik Dūr-Šarrukīn kentindeki tapınaklarda bulunan "gizemli semboller" dizisi, modern dünyaya ilk kez 19. yüzyılın sonlarında Fransız kazıcılar tarafından çizimler aracılığıyla duyurulmuştur. Bu semboller, aslan, kartal, boğa, incir ağacı ve sabandan oluşur ve ne anlama geldikleri konusunda pek çok fikir öne sürülmüştür.

2700 YILLIK ARKEOLOJİK GİZEM ÇÖZÜLMÜŞ OLABİLİR!

Assurolog Dr. Martin Worthington, Amerikan Doğu Araştırmaları Okulları Bülteni'nde yayımlanan bir makalede yeni bir çözüm önermektedir. Worthington'a göre, sembollerin Assurca karşılıkları, "Sargon" adının Assurca biçimini belirten sesleri doğru sırayla içermektedir. Bazı durumlarda ise arkeolojik alanlarda sadece üç sembol (aslan, ağaç, saban) bulunmaktadır ve Worthington, yine "Sargon" adını yazdıklarını öne sürmektedir.

Dr. Worthington, antik diller ve kültürler üzerine yapılan araştırmaların pek çok bulmacayla dolu olduğunu belirtirken, Antik Yakın Doğu'da tapınak duvarlarında karşılaşılan gizemli sembollerin nadir bir durum olduğunu ifade etmektedir.

2700 YILLIK ARKEOLOJİK GİZEM ÇÖZÜLMÜŞ OLABİLİR!

Dr. Worthington'a göre, beş sembolün her biri bir takımyıldızı olarak da yorumlanabilir. Dolayısıyla, aslan aslan takımyıldızını, kartal ise kartal takımyıldızını temsil ediyor. Bu takımyıldızlar büyük ölçüde Yunanlar aracılığıyla Mezopotamya'dan miras kalmıştır.

Beş sembolün amacı, Sargon'un adını göklere sonsuza dek yerleştirmekti. Bu, kralın adını ölümsüz kılmanın zekice bir yoluydu ve gösterişli bireylerin isimlerini binaların üzerine yazmaları fikri eski Assur'a özgü bir uygulama değildi.

2700 YILLIK ARKEOLOJİK GİZEM ÇÖZÜLMÜŞ OLABİLİR!

Antik Mezopotamya veya modern Irak ve komşu bölgeler, Babillilere, Assurlulara, Sümerlere ve diğerlerine ev sahipliği yapmıştır ve bugün, bol miktarda günümüze ulaşan çivi yazılı metinler aracılığıyla araştırılmaktadır. Yazı muhtemelen MÖ 3.400 civarında orada icat edilmişti. Dolayısıyla, Sargon'un yetkilileri, bunun farkında olmasalar da, yeni yazılı semboller tasarlarken, Mezopotamya'nın bin yıl önceki tarihini yansıtıyorlardı.

Dr. Worthington, teorisini kanıtlayamayacağını belirtirken, hem beş sembol dizisi hem de üç sembol dizisi için geçerli olması ve sembollerin aynı zamanda kültürel olarak uygun takımyıldızları temsil etmesi oldukça anlamlı olduğunu düşündüğünü ifade ediyor. Bu durumun rastlantı olma ihtimalinin astronomik olduğunu belirtmektedir.

2700 YILLIK ARKEOLOJİK GİZEM ÇÖZÜLMÜŞ OLABİLİR!

Dr. Worthington, eski Mezopotamya'nın dilleri ve medeniyetleri konusunda uzmanlaşmıştır, bu da Babilliler, Asurlular ve Sümerler de dahil olmak üzere bu bölgenin antik kültürlerini incelediği anlamına gelir.

Bugünkü Irak'ı ile İran'ın, Türkiye'nin ve Suriye'nin bir kısmını içeren bu bölge genellikle "medeniyetin beşiği" olarak anılır. Bu, şehirlerin ve imparatorlukların doğduğu yerdir ve insanlık tarihinin önemli bir bölümünü oluşturur.

Mezopotamya'nın saatte 60 dakika olmasının nedeni, eski Mezopotamyalıların altmışlı sayma sistemini kullanmalarıdır ve hatta İbrahim'in (dünyanın üç büyük dininin merkezi figürlerinden biri) Mezopotamya'nın Ur kentinden geldiği söylenir.

Bulmaca çözmek, özellikle eğlenceli bir iş olabilir, ancak genel olarak Mezopotamya çalışmaları, insan toplumlarının ve kültürel başarıların karmaşıklığını ve çeşitliliğini anlamak gibi daha büyük bir amaca hizmet eder.

 

 

Kaynak: arkeofili.com

Yorumlar

  • Sonunda çözdüler

  • Çok uzun bir gizem çözülmüş denebilir

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

SOUTHERN LIGHTS IN THE SKY - YES, NOT NORTH!
SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

FİLLERİN SELAMLAŞMAK İÇİN FARKLI İLETİŞİM BİÇİMİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kaybetmekten Korkmak

probiyotik

Ark Lambaları ve Antik Mısırlılar

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun