Nisan 28, 2024

YILDIZDAN YAYILAN PATLAMA DALGASI: YEŞİL CANAVAR

Patlayan bu yıldızın kalıntılarında "Yeşil Canavar" olarak adlandırılan tuhaf bir yapı gizleniyor. Webb ve NASA Chandra Xray teleskoplarından elde edilen verileri birleştiren bilim insanları bu yapının kaynağını bulmuş olabilir: yıldızdan yayılan bir patlama dalgası.

YILDIZDAN YAYILAN PATLAMA DALGASI: YEŞİL CANAVAR

Resim açıklamaları:
1. Cassiopeia A'nın bu görüntüsü kırmızı bulutlar, parlayan beyaz çizgiler, kırmızı ve turuncu alevler ve kalıntının merkezine yakın bir alanda yeşil şimşeğin dairesel bir bölgesini andıran bir elektrik ışığı diskini andırmaktadır. Chandra'dan gelen X-ışınları mavidir ve çoğunlukla yok olan yıldızın süpernova enkazından gelen sıcak gazı ortaya çıkarır ve silikon ve demir gibi elementleri içerir. X-ışınları kalıntının dış bölgelerinde ince yaylar olarak da mevcuttur. Webb'den gelen kızılötesi veriler kırmızı, yeşil ve mavidir. Webb, Chandra tarafından görülen sıcak gazın içine gömülü olduğu için ısınan tozdan ve çok daha soğuk süpernova enkazından gelen kızılötesi emisyonu vurgular. Hubble verileri görüş alanına nüfuz eden çok sayıda yıldızı göstermektedir.

YILDIZDAN YAYILAN PATLAMA DALGASI: YEŞİL CANAVAR

2. Aynı görüntü, ancak Cassiopeia A içindeki "Yeşil Canavar" taslağını göstermek için açıklama eklenmiş. Sağ ortadaki dağınık parlak yeşil çizgiler kabaca bir kare şekli oluşturuyor.

YILDIZDAN YAYILAN PATLAMA DALGASI: YEŞİL CANAVAR

"Yeşil Canavar" (adını Fenway Park'ın sol sahasındaki duvara benzerliğinden almıştır) ilk kez Webb tarafından Nisan 2023'te, süpernova kalıntısı Cassiopeia A'nın merkezi bölgesinde görülmüştür. Chandra'nın X-ışını verileri, Cassiopeia A'nın dış kısmındaki patlama dalgası filamentlerinin "Yeşil Canavar" ile eşleşen özelliklere sahip olduğunu buldu. Bu da Webb verilerinden elde edilen ve "Yeşil Canavar "ın patlama dalgasının çevresindeki malzemeye çarpmasıyla oluştuğuna dair daha önceki önerileri desteklemektedir.

Yorumlar

  • Tüm renkler bir arada

  • Sihirli küre gibi görünüyor

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

"UZUN YILLAR ÖTESİNDEN" -FUAT EDİP BAKSI
AY'IN KUZEY KUTBUNU DA GÖRELİM

AY'IN KUZEY KUTBUNU DA GÖRELİM

DURUP DÜŞÜNDÜRTECEK BİR ALINTI

DURUP DÜŞÜNDÜRTECEK BİR ALINTI

AYNA KIRILMASI UĞURSUZLUK MUDUR?

AYNA KIRILMASI UĞURSUZLUK MUDUR?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kibir

probiyotik

36 Milyon Yaşındaki Penguen

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun