Nisan 30, 2024

Yaşlı Gezegenimizi Bekleyen Sıcak Günler (IV)

Yüzyılın başında me­teoroloji uzmanları kendi arala­rındaki iletişimi kolaylaştırmak için böyle bir yola gittiler. Ne var ki, önceleri kasırgalara özel isimler değil, oluştukları yılın ta­rihi ve daha sonra da alfabenin bir harfi veriliyordu: 1920A, 1920B gibi...

Yaşlı Gezegenimizi Bekleyen Sıcak Günler (IV)

 Amerikan askerleri kasırgalara kız isimleri vermeye başladılar

 

İkinci Dünya Savaşı sırasında özellikle Pasifik'te gö­revli Amerikan askerleri bu böl­gede sık sık rastlanan kasırgala­ra genç kız isimleri vermeye başladılar. 1978 yılında bütün dünya ülkelerinin katıldığı bir toplantıda bu tarihten itibaren kasırgalara erkek ve kadın isim­leri verilmesi kararlaştırıldı. An­cak bu özel isimler verilirken al­fabedeki harflerin diziliş sırası esas alınacaktı: Alex, Bonnie, Charley, Gilbert gibi... Önceleri uzun erkek ve kadın isimleri ve­rilirken son yıllarda iletişimi ko­laylaştırmak amacıyla kısa isim­ler tercih edilmeye başlandı.

Yaşlı Gezegenimizi Bekleyen Sıcak Günler (IV)

Diğer gezegenlerde de kasırgalar oluyor mu?

 

Evet... Örneğin, Jüpiter geze­geni üstünde görülen ünlü "Kırmızı leke", aslında bu gezege­nin yüksek atmosferinde meyda­na gelen kasırgadan başka bir şey değil... Bu kasırgadaki rüz­garların saatte 360 kilometre hız­la estikleri ve kasırga alanının çapının yaklaşık 40,000 kilometre olduğu tahmin ediliyor. Bir kıyas­lama için Dünya'nın çapının 13.000 kilometre olduğunu anım­satalım... Benzer bir oluşuma Neptün gezegeninin yüksek at­mosferinde de rastlıyoruz. "Koyu leke" adı verilen bu kasırga olu­şumu Jüpiter'e oranla daha kü­çük boyutta... En geniş alanının uzunluğunun 10.000 kilometre ol­duğu tah­ımin edili­yor. 

Yaşlı Gezegenimizi Bekleyen Sıcak Günler (IV)

Gemicilerin korkusu ünlü 40.-50. paralel

 

Bugün dünyada en çok kasırga­ya güney yarımkürede, 40. ve 50. paraleller arasında rastlanı­yor. Batıdan esen rüzgarlar bu bölgede gerçekten çok şiddetli ve yıkıcı bir nitelik taşıyorlar. Çünkü, güzergahları üzerinde en küçük bir doğal engel ile karşılaşmıyor­lar. Böylece giderek daha büyü­yorlar.

Yaşlı Gezegenimizi Bekleyen Sıcak Günler (IV)

55. paralel sınırında bir tek ka­ra parçası bulunuyor; o da bugün Şili'ye ait olan ve Pasifik ile Atlan­tik Okyanusu'nu birleştiren ünlü Horn Burnu... Ancak, gemicilerin "Korku Burnu" adı verdikleri bu küçük kara kütlesi ne rüzgarın ne de dev dalgaların hızını kesebili­yor. Okyanusun bu en tehlikeli bölgesinde rüzgarın etkisiyle dal­gaların uzunluğu 100 metreyi yük­sekliği ise 35 metreyi buluyor.

Yorumlar

  • bu da bize denk geldi

  • Fena ısınacak dünya

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Satranç ve Şah Ne Anlamlara Geliyor

Satranç ve Şah Ne Anlamlara Geliyor

İnsanoğlu ve Hayvan Evcilleştirme Serüveni
İnsanoğlunun Hayvan Evcilleştirme Serüveni (III)
İnsanoğlunun Hayvan Evcilleştirme Serüveni (II)

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Öğreten Düşüş

probiyotik

Satranç ve Şah Ne Anlamlara Geliyor

bubble30
Nielawore

LET'S SEE THE NORTH POLE OF THE MOON

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun