Nisan 30, 2024

Yaşlı Gezegenimizi Bekleyen Sıcak Günler (II)

Hortum bir bulut sütunu biçi­minde oluşuyor. En üst noktasın­da kümülonimbus türü bulutlar yer alıyor ve tabanı çoğu zaman yere kadar uzanıyor. Hortumu oluşturan rüzgarlar, tüm bu tür doğal olaylar içinde en şiddetli olanları... Hortumun içindeki rüz­garların hızı bazı durumlarda sa­atte 500 km'yi bulabiliyor. Ne var ki, bu şiddetli rüzgarların kaynaş­masıyla meydana çıkan hortu­mun kendisinin boyutları çoğu za­man küçük kalıyor. Bir hortumun toprak düzeyindeki çapı çok en­der olarak bir kilometreyi bulu­yor. Asıl önemlisi, hortumun sü­resinin kısalığı... Birkaç dakika­dan birkaç saate kadar sürüyor. Tehlikesi ise birkaç dakika içinde aniden ortaya çıkması ve genel­likle önceden fark edilmemesi...

Yaşlı Gezegenimizi Bekleyen Sıcak Günler (II)

Rüzgar, havadaki basınç ve sı­caklık farklılıklarından kaynakla­nan doğal bir olay... Yüksek ba­sınç, ağır ve soğuk havanın yere doğru inmesi anlamına geliyor; alçak basınç ise, sıcak ve hafif hava kütlesinin atmosferin üst bölümlerine doğru yükselmesi anlamına... Şimdi bir örnek vere­lim... Bir tüyü radyatörün üstüne doğru havadan bırakın. Yerçeki­mi kurallarına uygun olarak tü­yün yere düşmesi gerekiyor. Ama radyatörden yükselen sıcak hava tam tersine, tüyün yukarı doğru tırmanmasına neden ola­caktır. İşte gökyüzünde de sürekli böyle sıcak ve soğuk hava kütle­leri birbirleriyle karşılaşıyorlar ve birbirleri üzerine baskıda bulunu­yorlar. Bu iki hava kütlesi arasın­daki basınç farklılıklarından dola­yı rüzgar ortaya çıkıyor. Yüksek basınçtaki soğuk hava genel ola­rak sıcak hava kütlesinin içine dalma eğilimi taşıyor ve onu yukarı doğru sürüklüyor.

Yaşlı Gezegenimizi Bekleyen Sıcak Günler (II)

Toprak yüzeyinde atmosfer ba­sıncını ölçen barometrenin göstergesi çok aşağıya düştüğü zaman gökyüzünde tıpkı bir yamaçtan aşa­ğıya akan nehrin görüntüsüne ben­zer bir olay gerçekleşiyor. Yüksek basınçtaki hava kütlesi, aradaki farklılık çok büyüdüğü için alçak basınç bölgesine doğru tıpkı ya­maçtan aşağıya akan su gibi hızlı ve şiddetli bir biçimde inmeye baş­lıyor. Bu hava kütlesinin akışkanlığı bazen o kadar büyüyor ki, saatte 100 kilometre hıza ulaşıyor. İşte meteoroloji uzmanları, rüzgarın bu denli şiddetli bir konuma gelmesi­ne "fırtına" adı veriyorlar. Fırtınalar­da rüzgarın ortalama hızı saatte 100 kilometre civarında seyreder­ken, çok şiddetli fırtınalarda bu ra­kam saatte 150-200 kilometreye ulaşabiliyor. Fırtına özellikle deniz­lerde dalgaların aşırı hareketlen­mesine neden oluyor. Fırtınada rüzgarın şiddeti ne kadar fazla olursa, süresi de o kadar uzun ve dalgaların yüksekliği de o kadar büyük oluyor.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Satranç ve Şah Ne Anlamlara Geliyor

Satranç ve Şah Ne Anlamlara Geliyor

İnsanoğlu ve Hayvan Evcilleştirme Serüveni
İnsanoğlunun Hayvan Evcilleştirme Serüveni (III)
İnsanoğlunun Hayvan Evcilleştirme Serüveni (II)

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Öğreten Düşüş

probiyotik

Satranç ve Şah Ne Anlamlara Geliyor

bubble30
Nielawore

LET'S SEE THE NORTH POLE OF THE MOON

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun