Mayıs 13, 2024

SPİRAL GALAKSİ: DENİZANASI GALAKSİSİ -Friendz10

Dünya'dan 220 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan spiral galaksi, kozmik dokunaçlar gibi kendisinden çıkan mavi yıldız şeritleri nedeniyle "denizanası" galaksisi olarak bilinir. Ancak X-ışını ışığında bakıldığında, uzayın 260.000 ışık yılı boyunca uzanan daha da uzun bir sıcak gaz kuyruğu ortaya çıkıyor. NASA ChandraXRay'den alınan verilerle ve görüntülenen spiral galaksi morumsu mavi renkte gösteriliyor.

SPİRAL GALAKSİ: DENİZANASI GALAKSİSİ -Friendz10

Kuyruktaki yeni oluşan yıldızlar gökbilimciler için bir gizemdir. Bir küme içinde yaşayan galaksiler, küme dışındaki galaksilere göre yeni yıldız oluşumunu daha erken durdurma eğilimindedir. Kümedeki "denizanası" galaksisi, kümenin yerçekimi tarafından içeri çekiliyor ve bu da gazın rüzgar gibi hareket etmesine neden oluyor ve "koç basıncı sıyırma" adı verilen bir süreçte gaz ve tozu kaldırabiliyor. 

Galaksiler yıldız oluşturmak için gaza ihtiyaç duyduklarından, bu durum yıldız oluşum sürecini yavaşlatacaktır. Gökbilimciler sıyırma işleminin zaman içinde nasıl değiştiğini ve bunun yeni yıldızların oluşum koşullarını nasıl etkilediğini öğrenmeyi umuyorlar.

SPİRAL GALAKSİ: DENİZANASI GALAKSİSİ -Friendz10

Görüntü açıklaması:

Yarı saydam mavi girdaplarla çevrelenmiş parlak mavi bir ışık, görüntünün sol üst köşesine doğru roket gibi fırlayarak, galaksinin diskinden kozmik dokunaçlar gibi sarkan iki uzun mavi genç yıldız şeridi bırakıyor. Parıldayan yıldızlarla dolu uzayın siyah arka planına karşı, mavi gaz ve yıldız kümeleri akan kuyrukların yanında galaksiyle birlikte seyahat ediyor gibi görünüyor. Bu görüntüde X-ışını ışığı, galaksinin arkasından akan sıcak gaz kuyruğunda mavi ile temsil edilmektedir. Görünür ışıkta, mavi dalları "denizanası dokunaçları" gibi görebilirsiniz. 

SPİRAL GALAKSİ: DENİZANASI GALAKSİSİ -Friendz10

Sizce deniznasına benziyor mu?

Yorumlar

  • Uzayda her şey var cidden

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun