Mayıs 13, 2024

SAMANYOLU'NUN MERKEZİNDEN GÖRÜNTÜ: SAGITTARIUS C -Friendz10

Galaksimizin kalbinin bu büyülü manzarasını izleyin. NASA James Webb teleskobu tarafından eşi benzeri görülmemiş ayrıntılarla görüntülenen Sagittarius C, Samanyolu'nun merkezindeki süper kütleli kara delikten yaklaşık 300 ışık yılı uzaklıkta yıldız oluşturan bir bölgedir.

SAMANYOLU'NUN MERKEZİNDEN GÖRÜNTÜ: SAGITTARIUS C -Friendz10

Bu görüntüde, bebek yıldızlardan oluşan bir küme, tozlu bir bulutun kozası içinden parlıyor. Kümenin merkezinde Güneş'in 30 katı kütleye sahip, henüz oluşmakta olan bir yıldız yer alıyor. Yoğun toz bulutunun etrafını saran, daha önce görülmemiş bir iyonize hidrojen gazı bölgesi (camgöbeği renkli). İçinde, bilim insanlarının daha fazla çalışmayı umdukları, kaotik olarak yönlendirilmiş, ilgi çekici iğne benzeri yapılar var.

SAMANYOLU'NUN MERKEZİNDEN GÖRÜNTÜ: SAGITTARIUS C -Friendz10

Sagittarius C Dünya'dan sadece 25.000 ışık yılı uzaklıkta, Webb'in tek tek yıldızları inceleyebileceği kadar yakın. Webb'in verileri gökbilimcilerin aşırı kozmik bir ortamda yıldız oluşumu ve bununla birlikte evrenimizin köken hikayesi hakkında daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı olacak.

SAMANYOLU'NUN MERKEZİNDEN GÖRÜNTÜ: SAGITTARIUS C -Friendz10

Resim açıklaması:

Bu görüntü seti yıldızlarla dolu bir alanı gösteriyor. Büyük, parlak camgöbeği renkli bir alan, görüntünün üst kenarında daha geniş olan ve daha sonra daralan huni şeklindeki bir uzay bölgesinin alt kısmını çevreliyor. Bu huni şeklindeki bölge çevresine göre daha karanlık görünmektedir. Bu karanlık bölgenin dar ucuna doğru kırmızı ve beyazdan oluşan küçük bir yığın yukarı ve sola doğru flamalar fırlatıyor gibi görünmektedir. Camgöbeği renkli alan iğne benzeri yapılara sahiptir ve sağa doğru daha dağınık hale gelir. Son görüntüde turuncu ve kırmızı bulutlar ile mor bir pus hakimdir.

Yorumlar

  • Uzay çok güzel

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun