Mayıs 11, 2024

Kar Taneleri (II) – Friendz10

Nakaya, kar tanelerini tanımlayarak kapsamlı bir katalog hazırladı. Aynı zamanda da laboratuvarda yapay kar kristallerini elde eden ilk bilim insanı olarak bilim tarihine geçmiş. 1954 yılında “Kar Kristalleri: Doğal ve Yapay” adını verdiği kitabını yayımlamış. Bu doğal olgunun bilimsel anlamda ilk defa bu kitapta irdelendiği ve kar tanelerinin sistematik bir şekilde oluşum süreçlerinin anlatıldığı görülüyor.

Kar Taneleri (II) – Friendz10

Şimdilerde ise Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden Kenneth Libbrecht isimli fizikçinin meslek yaşamını kar tanelerini incelemeye adadığını ve oluşturduğu internet sayfasında incelediği ve dokümantasyonunu yaptığı en az 35 adet doğal kar tanesi ve daha birçok başka buz kristalinin bilgilerini ve fotoğraflarını yayımladığını görüyoruz (http://www.its.caltech.edu/atomic/snowcrystals/). Bu araştırmacı laboratuarda kendi buz kristallerini yaratıyor ya da soğuk iklim bölgeleri olan Michigan, Alaska ve Ontario’ya giderek gerçek kar tanelerinin yüksek çözünürlüklü mikroskobik görüntülerini elde ediyor.

Kar Taneleri (II) – Friendz10

Yaptığı iş gerçekten çok dikkat gerektiren, ince bir iş. Çok küçük bir fırça kullanarak yakaladığı kar tanelerini cam lamel üzerine yerleştirdikten sonra fotoğraflarını çekiyor. Kar tanelerinin çabucak erimesini engellemek için bütün bu işlemlerin soğuk bir ortamda yani dondurucu soğukta, dışarıda yapılması gerekiyor. Fotoğraflar gerçekten çok etkileyici.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yıldırım Nasıl Düşüyor?

Yıldırım Nasıl Düşüyor?

Alerji

Alerji

Fantastik Koruyucu Pelerin Gerçek Mi?

Fantastik Koruyucu Pelerin Gerçek Mi?

Konuşan ve Duyan Kıyafetler

Konuşan ve Duyan Kıyafetler

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İletişim Kopukluğu

probiyotik

Yıldırım Nasıl Düşüyor?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun