Mayıs 13, 2024

KAOSTAKİ DÜZEN: JÜPİTER'İN ÇALKANTILI ATMOSFERİ -Friendz10

Juno uzay aracı, NASA Solar System görevinin 7 Eylül 2023'te dev gezegene 54. yakın uçuşu sırasında Jüpiter'in bu görüntüsünü yakaladı. Görüntü, bulut özellikleri ve renklerdeki ayrıntıları geliştirmek için işlenen JunoCam cihazından alınan ham verilerle oluşturulmuştur. 

KAOSTAKİ DÜZEN: JÜPİTER'İN ÇALKANTILI ATMOSFERİ -Friendz10

Jüpiter'in çalkantılı atmosferinin şiddetli doğası araştırmacıların her zaman ilgisini çekmiştir. Juno'nun bilim araçlarını kullanmak, bilim insanlarının Jüpiter'in çalkantılı bulut tabakasının altını gözlemlemelerine ve gaz devinin içten dışa nasıl çalıştığını ortaya çıkarmalarına olanak tanıyor.

Juno tarafından toplanan yerçekimi verileri, Jüpiter'in atmosferik rüzgârlarının gezegene dönüş eksenine paralel olarak silindirik bir şekilde nüfuz ettiğini gösteriyor. Yerçekimi alanının ölçümleri, Jüpiter'in güçlü doğu-batı zonal akışlarının bulut seviyesindeki beyaz ve kırmızı bölgelerden ve kuşaklardan içeriye doğru uzandığını belirleyen yirmi yıllık bir modelle eşleşti. 

KAOSTAKİ DÜZEN: JÜPİTER'İN ÇALKANTILI ATMOSFERİ -Friendz10

Ancak ölçümler ayrıca, bölgesel akışların yayılan bir küre gibi her yöne uzanmak yerine, silindirik olarak içe doğru gittiğini ve Jüpiter'in dönüş ekseni boyunca yönlendirildiğini ortaya koydu. Jüpiter'in derin atmosferik rüzgarlarının nasıl yapılandırıldığı 1970'lerden beri tartışılıyordu ve Juno misyonu şimdi tartışmayı çözdü.

Jüpiter'in uydularından biri olan Europa'ya yönelik bir sonraki görev, ayın buzlu kabuğunun altındaki sıvı okyanusunu keşfedecek. Yolculuk için isminizi (veya evcil hayvanınızın ismini) go.nasa.gov/MessageInABottle adresinden gönderebilirsiniz. Başvurular 31 Aralık'ta sona eriyor. 

KAOSTAKİ DÜZEN: JÜPİTER'İN ÇALKANTILI ATMOSFERİ -Friendz10

Resim açıklaması:

Uzayın karanlığına karşı görülen Jüpiter'in bir yarımküresinin iki görüntülü taraması. Gezegenin bulutları soğuk tonlarda mavi ve kahverengi tonlarında renkli şeritler, bantlar ve girdaplar oluşturuyor.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun