Mayıs 14, 2024

HER ŞEY GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ DEĞİL: GAZ PÜSKÜRTEN İKİ BEBEK YILDIZ -Friendz10

Bu görüntü neredeyse paralel gaz püskürten iki bebek yıldızdan oluşuyor. Gökbilimciler eskiden sadece bir yıldız olduğunu düşünüyorlardı, ancak Webb'in yüksek çözünürlüklü görüntüsü hikayenin daha fazlasını gösteriyor. Buradaki "sicim" Herbig-Haro (HH) 797'dir. Bir Herbig-Haro nesnesi, yeni doğan yıldızları çevreleyen, yıldızların çıkışlarının yakındaki gaz ve tozla yüksek hızlarda çarpışmasıyla oluşan parlak bir bölgedir.

HER ŞEY GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ DEĞİL: GAZ PÜSKÜRTEN İKİ BEBEK YILDIZ -Friendz10

Görüntünün üst yarısında, bu parlak nesnelerin aslında iki bebek yıldız daha içerdiği düşünülüyor. James Webb'in kızılötesi görüşü özellikle genç yıldızları ve onların çıkışlarını incelemek için uygundur, çünkü kızılötesi ışık gizlenen gaz ve tozu delip geçebilir.

HER ŞEY GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ DEĞİL: GAZ PÜSKÜRTEN İKİ BEBEK YILDIZ -Friendz10

Görüntü açıklaması:

Görüntünün alt yarısında bir uçtan diğer uca uzanan dar, yatay bir bulutsu yer alıyor. Parlak renkli, çoğunlukla kırmızı ve pembe tonlarında, ancak sağ tarafta da bazı yeşil ve sarı tonlar var. Görüntünün üst yarısında, her yöne yayılan çok renkli (sarı, yeşil ve pembemsi kırmızı) ışıkla parlayan bir nokta var. Kısmen görülen uzun kırınım sivri uçlu parlak bir yıldız sağ kenar boyunca uzanıyor. Birkaç küçük yıldız etrafa yayılmış durumda. Arka plan koyu mavi ve ince bir pusla kaplı.

Yorumlar

  • Evet cidden püskürüyor

  • Her şey göründüğü gibi değil gerçekten

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun