Nisan 28, 2024

GÖZ ALICI GALAKTİK ÇARPIŞMALAR

Galaktik birleşmeler, komşu galaksileri bir arada tutan yıldızlar, toz ve gazın karşılıklı kütleçekimleri tarafından çekilerek etkileşime girmesi ve çarpışmasıyla meydana gelir. Bu anları görüntüleyen James Webb Uzay Teleskobu derlemesi:

Stephan'ın Beşlisi - Bu görüntüdeki 5 galaksiden 4'ü etkileşim halindedir. (Soldaki galaksi aslında grubun geri kalanından çok daha yakın!) Webb, yıldız oluşumu ve içindeki gaz etkileşimleri hakkındaki bilgilerimizde devrim yaratacak.

GÖZ ALICI GALAKTİK ÇARPIŞMALAR

Il ZW 96 - Birleşme sürecindeki iki galaksi birbirlerinin şeklini bozuyor. Yıldız oluşum bölgelerinin parlak dalları parlayan çekirdeklerini birbirine bağlıyor.

Arp 220 - Arp 220 bize en yakın 3 galaktik birleşmenin en parlak olanıdır ve yaklaşık 700 milyon yıl önce başlayan 2 spiral galaksi arasındaki çarpışmanın sonucudur.

IC 1623 - Yaklaşık 270 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan bu iç içe geçmiş galaksi çifti çarpışarak Samanyolu'nun 20 katından daha fazla bir hızla yeni yıldızlar yaratıyor.

GÖZ ALICI GALAKTİK ÇARPIŞMALAR

Resim Açıklamaları:
1. Büyük ölçüde pembe olan beş galaksiden oluşan bir grup: ikisi ortada, biri üste doğru, biri sol üstte ve biri de alta doğru. Bir tanesi biraz ayrık. Beş galaksinin de parlak beyaz çekirdekleri var.Her biri biraz farklı boyut, şekil ve yapıya sahiptir.

GÖZ ALICI GALAKTİK ÇARPIŞMALAR

2. Birleşen iki galaksi fasulye benzeri bir şekil oluşturuyor. Gökadaların çekirdekleri mavi renklidir ve parlak mercan dallarıyla çevrilidir. Alttaki galaksi çoğunlukla düzenli bir spiral şekle sahipken, üstteki yoğunlaştırılmış bir topuza dönüşmüştür. Her ikisinin de üzerinde soluk tozdan oluşan yarı saydam bir yay vardır.

GÖZ ALICI GALAKTİK ÇARPIŞMALAR

3. Parlak beyaz bir çekirdeği ve 8 pembemsi turuncu sivri ucu olan kar tanesi benzeri büyük bir nesne. Etrafı pembemsi turuncu ve mavi gaz şeritleriyle çevrili.

GÖZ ALICI GALAKTİK ÇARPIŞMALAR

4. İki galaksi birlikte mavi ve pembe bir topa dönüşüyor gibi görünüyor. Uzun, mavi spiral kollar dikey olarak uzanır. Sıcak gaz şeritleri mavi kollar üzerinde yatay olarak yayılır, çoğunlukla parlak mercan pembesidir. Bu topun tam merkezinde sekiz büyük, altın renkli kırınım sivri uçları yayılmaktadır.

Yorumlar

  • Ama gerçekten de göz alıcı

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

LET'S SEE THE NORTH POLE OF THE MOON

LET'S SEE THE NORTH POLE OF THE MOON

"FENA SIKILDIM (MİSAFİR)" -ORHAN VELİ KANIK
HAPPY 34TH ANNIVERSARY OF HUBBLE'S LAUNCH!
PEK ÇOK PADİŞAH AĞIRLAYAN SARAY

PEK ÇOK PADİŞAH AĞIRLAYAN SARAY

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Çıkarlara Uymak

probiyotik

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar

bubble30
Nielawore

LET'S SEE THE NORTH POLE OF THE MOON

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun