Mayıs 11, 2024

GEÇMİŞTEKİ BİR YILDIZDAN GELEN HEDİYE -Friendz10

Geçmişteki bir yıldızdan gelen hediyemiz var. NASA James Webb Teleskobu'ndan gelen bu güzel görüntü, geçmişteki bir yıldızdan gelen bir hediye. Yakın kızılötesi ışıkta, süpernova kalıntısı Cassiopeia A (Cas A) tatil sezonunda evlerin salonlarını süsleyen parlak bir süsü andırıyor.

GEÇMİŞTEKİ BİR YILDIZDAN GELEN HEDİYE -Friendz10

Webb Teleskobu güçlü görüşüyle yıldızdan gelen en küçük kükürt, oksijen, argon ve neon gazı düğümlerini tespit edebiliyor. Gazın içine gömülü olan toz ve moleküller, sonunda yeni yıldızların ve gezegenlerin bir parçası olacak. Sağ alttaki lekeyi görüyor musunuz? Bilim insanları ona Cas A'nın küçük bir versiyonu gibi göründüğü için Bebek Cas A adını verdiler. Bebek Cas A bir ışık yankısıdır: Süpernovadan gelen ışık bu blobun içindeki uzaktaki toza ulaşmış ve onu ısıtmaktadır. Bebek Cas A, Cas A'ya çok yakın görünmesine rağmen, aslında süpernova kalıntısının yaklaşık 170 ışık yılı gerisindedir.

GEÇMİŞTEKİ BİR YILDIZDAN GELEN HEDİYE -Friendz10

Umuyoruz ki bu nefes kesici görüntü ve çarpıcı bilim, bir an için başını kaldırıp ortak yıldızlı gece gökyüzümüze bakan herkese biraz sihir, merak ve neşe ilhamı verir.

GEÇMİŞTEKİ BİR YILDIZDAN GELEN HEDİYE -Friendz10

Resim Açıklaması:

Cassiopeia A, karmaşık yapıya sahip yuvarlak bir gaz ve toz bulutu. İç kabuk, kümeler ve düğümlerle süslenmiş parlak pembe ve turuncu ipliklerden oluşuyor. İç kabuğun dış çevresinde, özellikle sağ üstte, kamp ateşi dumanına benzeyen ince gaz perdeleri var. Beyaz duman benzeri malzeme aynı zamanda büyük kabarcıklar şeklinde yapılar içeren iç kabuğun boşluğunu da dolduruyor gibi görünmektedir. Bulutsunun çevresinde ve içinde, mavi ve beyaz ışık noktaları olarak görülen çeşitli yıldızlar vardır. Nebulanın dışında da sarı toz kümeleri vardır ve özellikle sağ alt köşede çok detaylı çizgilere sahip gibi görünen büyük bir küme bulunmaktadır.

Yorumlar

  • Geçmişteki yıldızdan gelen mi?! :O

  • Çok ilginç

  • Cidden tuhaf

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

CANAVAR GİBİ GÖRÜNTÜSÜYLE: ATBAŞI BULUTSUSU
BİR YILDIZIN ÖLMEYE BAŞLAMASI

BİR YILDIZIN ÖLMEYE BAŞLAMASI

"ONAR MISRA" -YAŞAR NABİ NAYIR

"ONAR MISRA" -YAŞAR NABİ NAYIR

ENTERESAN BİR DENEYİM: GÜNAH YİYİCİLER

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

En İyisi

probiyotik

Lazerler

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun