Nisan 28, 2024

Endistrüel Et

Yapay et üreticilerini başka teknik zorluklar da bekliyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi üretilen kas liflerinin düzenli egzersize ihtiyacı var. (merakediyorum grubu notu: bu yazı ilgili dergiden özet olarak alıntı yapılmıştır) …… Bu gerilme işlemi kaslara kondisyon sağlayarak protein içeriğinin artmasını sağlıyor. Ayrıca, büyümekte olan kas parçalarına belirli zaman aralıklarında 10 voltluk elektrik şoku uygulanıyor ve parçaların kasılması sağlanıyor. Tüm bunlar enerji gerektiren ve maliyeti artıran işlemler.

Endistrüel Et

Yapay etin üç boyutlu olarak üretilmesi yani bildiğimiz et parçası görünümünü alması çözülmesi gereken en önemli sorunların başında geliyor. Yapay etin üretildiği kültür ortamı oksijen, amino asitler, şeker ve birtakım mineraller içeriyor. Oluşan etin büyüklüğü, bu besin moleküllerinin kasla yapay etin geliştirildiği kültür ortamı arasındaki difüzyon kapasitesi oranında sınırlı.

Endistrüel Et

Bu nedenle, şu anda laboratuvarlarda üretilen kas parçaları birkaç cm uzunluğunda ve sadece 0,1-0,3 mm inceliğinde şeritler halinde. Bilindik et biçiminde ve büyüklüğünde üretilecek yapay etlerde kas parçasının merkezindeki dokuları beslemek ve canlı tutmak için bir nevi kan damarlarına ihtiyaç duyulacak. Karmaşık gibi görünüyor ama hiç şüphesiz bilim ve teknoloji buna da çözüm bulacak.

Yorumlar

  • konudan bağımsız endüstriel kelimesi nedense bana çok yapay geldi

  • Adım adım canlı varlığı laboratuvarda yaratmaya gider bu iş

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

36 Milyon Yaşındaki Penguen

36 Milyon Yaşındaki Penguen

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar (IV)

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar (IV)

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar (III)

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar (III)

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar (II)

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar (II)

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kibir

probiyotik

36 Milyon Yaşındaki Penguen

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun