Mayıs 13, 2024

Dünya'nın Yerçekimsel Manzarası

Uzaydan bakınca Dünya boşlukta süzülen mavi bir bilye gibi görünür. Ama yerçekimi, jeoloji ve iklim arasındaki bağlantıları inceleyen bilim insanları için, şekli daha çok yamru yumru bir patatese benzer (üstte). Geoit olarak bilinen bu renkli model, gezege­nimizin, içindeki yoğunluk farklarının yol açtığı yerçeki­mi anormalliklerini yansıtacak biçimde yeniden şekillendirilmesi halinde nasıl görüneceğini yansıtıyor. Avrupa Uzay Ajansı'nın geliştirdiği bu geoit, şimdiye dek oluşturulmuş en yeni ve ayrıntılı model.

Dünya'nın Yerçekimsel Manzarası

Dağlar gibi yüzey şekillerinin yerçekimi alanı üzerinde etkisi olduğu bilinse de mantoya kadar uzanan jeolojik yapılar da Dünya'nın kütle çekim kuvvetini büyük oranda etkiler. Yoğunluğu daha az bölgelerde yerçekimi daha zayıftır. Örneğin geoidin en alçak noktası, Hint ve Avrasya tektonik levhaları­nın eski çağlardaki çarpışmasıyla oluşmuş olabilecek yoğunluğu daha düşük kayaların bulunduğu Hint Okyanusu'nda yer alır.

Dünya'nın Yerçekimsel Manzarası

Geoitlerin nasıl değiştiğini inceleyerek iklimin Dünya yüzeyine etkisini görmek mümkün. Son dönemde NASA uydularından elde edilen veriler, dünyanın ısınmasıyla birlikte kutuplardaki buz tabakası kütlelerinin buzdan suya kayması nedeniyle kütle çekim kuvvetinin de azaldığını gösteriyor. NASA'dan Michael Watkins "Grönland buz tabakasını ev tipi bir baskülle tartmak kolay değil, ama geoitler tam da bu işe yarıyor" diyor. -Victoria Jaggard

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Koruyucu Pelerin Gerçek Mi?

Koruyucu Pelerin Gerçek Mi?

Vurgun Yemek

Vurgun Yemek

24 Ayar Altın Nedir?

24 Ayar Altın Nedir?

Yüzme Yarışlarındaki Dört Stil

Yüzme Yarışlarındaki Dört Stil

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Vaat

probiyotik

Koruyucu Pelerin Gerçek Mi?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun