Mayıs 13, 2024

DÜNYA’NIN HAVA PARILTISI -Friendz10

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan 14 Kasım 2023'te çekilen ve ABD'nin orta batısının 260 mil (418 km) üzerinde yörüngede bulunan bu fotoğrafta Dünya'nın hava parıltısı gezegenin ufkunu Ay'la birlikte çiziyor. Sağ altta Denver ve banliyölerinin şehir ışıkları parlıyor. Chicago'nun parlak ışıkları arka planda.

DÜNYA’NIN HAVA PARILTISI -Friendz10

Airglow, üst atmosferde güneş ışığı tarafından uyarılan atom ve moleküllerin fazla enerjilerini atmak için ışık yaymasıdır. Auroralara benzer, ancak auroralar güneş rüzgarından kaynaklanan yüksek enerjili parçacıklar tarafından yönlendirilir hava parlaması günlük güneş radyasyonu tarafından tetiklenir. Hava parıltısını incelemek bize üst atmosferin sıcaklığı, yoğunluğu ve bileşimi hakkında bir fikir verir, ancak aynı zamanda parçacıkların bölgede nasıl hareket ettiğini izlememize de yardımcı olur. Geniş, yüksek irtifa rüzgarları iyonosferden geçerek içeriğini dünyanın dört bir yanına iter ve hava parıltısının ince dansı onların öncülüğünü takip ederek küresel modelleri vurgular.

DÜNYA’NIN HAVA PARILTISI -Friendz10

Resim Açıklaması: Yörünge gecesi sırasında uzay istasyonundan Dünya'nın bir görünümü. Ay Dünya'nın üzerinde, yüzeyin neredeyse tam ortasında. Bir hava parıltısı Dünya yüzeyinin üzerindeki atmosferi sarı bir gölgede özetliyor. Şehirlerden gelen ışıklar Dünya'nın yüzeyini süslüyor bunlar arasında ufka yakın bir ışık yoğunluğu Chicago şehrini tanımlarken, sol alt tarafa yakın ışık yoğunluğu Denver'ı tanımlıyor.

DÜNYA’NIN HAVA PARILTISI -Friendz10

Görüntü çok güzel değil mi?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun