Mayıs 11, 2024

Dinozor Yumurtaları (V) – Friendz10

Dinozor yumurtası fosilini içindeki embriyona zarar vermeden incelemek oldukça büyük çaba ve titizlik isteyen bir iş... Bugün bu iş için, bütün dünyada İngiltere'nin Leicester Üniversitesi öğretim üyele­rinden paleontolog Terry Manning'in buluşu olan bir yöntem uygulanıyor. Terry Manning'in uzmanlık alanı di­nozor yumurtaları içindeki embriyonlar... Onları zarar vermeden incelemek için ge­liştirdiği yöntem ise ana hatla­rıyla şöyle:

Dinozor Yumurtaları (V) – Friendz10

Önce bulunan dinozor yu­murtası fosili, asit asetik (sir­ke) ilave edilmiş bir solüsyo­nun içine bırakılıyor. Bu solüs­yon, günde ortalama 0,13 mili­metrelik bir hızla yumurtanın kabuğunu yakmaya başlıyor. Esas olarak oksijeni geçirebi­lecek kalınlıkta (3 mm.) kalsi­yum karbonat maddesinden oluşan dinozor yumurtasının kabuğunun erimesi bu yön­temle oldukça uzun bir süre alıyor ama içindeki embriyon fosiline en küçük bir zarar vermiyor. Yumurtanın kabu­ğunun yanarak erimesinden sonra, bu kez uzmanlar orta­ya çıkan embriyonun kalıntıla­rını özel olarak hazırlanmış bir plastik ile sağlamlaştırıyorlar. Bu plastik ile sağlamlaş­tırma işlemi yaklaşık bir yıl sü­rüyor.

 

Dinozor Yumurtaları (V) – Friendz10

Dinozor yumurtalarının üze­rinde yapılan araştırmalar il­ginç bir gerçeği ortaya çıkar­mış... Bilimadamlarına göre, kuluçka döneminde ölen dinozor embriyonlarının yaklaşık yüzde 98'i, yumurtanın içinde kuruduktan sonra aç kınkanat­lılar tarafından ziyaret edil­mişler. Bu böcekler, embriyo­nun deri, kıkırdak gibi tüm yu­muşak dokularını bir güzel mi­delerine indirmişler. Bu ne­denle dinozor yumurtası fosil­lerinin içindeki embriyonlarda bu dokular genellikle bulun­muyor. Ancak, bilimadamları bu böceklerin eylemlerinin pek o kadar işlevsiz olmadığı­nı; böceklerin bu temizliği ya­parken dinozor yuvasını da bir sonraki yumurtlamaya hazır­ladıklarını belirtiyorlar.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Lazerler

Lazerler

Yıldırım Nasıl Düşüyor? (II)

Yıldırım Nasıl Düşüyor? (II)

Yıldırım Nasıl Düşüyor?

Yıldırım Nasıl Düşüyor?

Çocukluk Dönemi Psikolojik Gelişim (II)

Çocukluk Dönemi Psikolojik Gelişim (II)

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

En İyisi

probiyotik

Lazerler

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun