Dinozor Yumurtaları (II) – Friendz10

Nitekim fosil yumurtaları üzerin­deki güncel çalışmalar, "Maisaura" türü dinozorun üreme özelliklerini kesin netliğe kavuşturdu. Bu dinozo­run dişileri yumurtalarını koymak için çamurun içinde, çapı 2 metreyi bulan derin yuvalar kazıyordu. Daha sonra bunların içine yaklaşık 30 yu­murta bırakıyor ve üstlerini sıcak tut­ması için yapraklarla kapatıyordu. Maisaura dinozorları ortalama 8 met­re uzunluğunda ve 1,5 ton ağırlığında yaratıklar oldukları için kırmak kor­kusuyla yumurtalarının üzerine ku­luçkaya yatmıyordu. Ancak, yavrula­rı yumurtadan çıkıncaya kadar, diğer dinozorların saldırısından korumak için onların başında nöbet tutuyordu.

Dinozor Yumurtaları (II) – Friendz10

Bilimadamlarının dinozor yumur­talarıyla ilgilenmesi esas olarak 1920'lerde ivme kazandı

 

Bu tarihte Amerikalı zoolog Roy Chapman Andrews'in başkanlığında oluşturu­lan bir ekip, Gobi Çölü'nü taramaya başladı. Bu ekip, uzun bir uğraştan sonra, Moğolistan'daki Bain Dzak falezlerinin eteklerinde "Oviraptor" türü dinozorların yumurta fosillerine ulaşıldı.

Dinozor Yumurtaları (II) – Friendz10

Aslında bu keşif oldukça önemli perspektifler açıyordu. Çünkü, "Ovirapto" türü dinozorlar, "yumurta hır­sızı" olarak tanınıyorlardı. Onların yumurtalarının bulunduğu bölgede çaldıkları diğer dinozor yumurtalarının fosillerine de rastlama olasılığı çok yüksekti. Nitekim, bir süre sonra ekip başka dinozor yumurtası fosille­ri bulmakta gecikmedi. Bain Dzak falezlerindeki bu keşiften sonra dünyanın hemen her köşesinde dinozor yumurtası fosilleri aranmaya başlandı. Bu keşiflerin sonunda, bilim bu yara­tıklar konusunda önemli bilgilere ulaştı; örneğin, dinozorların yumurta­larını nasıl sakladıkları konusunda büyük ilerleme kaydedildi.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yıldırım Nasıl Düşüyor?

Yıldırım Nasıl Düşüyor?

Alerji

Alerji

Fantastik Koruyucu Pelerin Gerçek Mi?

Fantastik Koruyucu Pelerin Gerçek Mi?

Konuşan ve Duyan Kıyafetler

Konuşan ve Duyan Kıyafetler

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İletişim Kopukluğu

probiyotik

Yıldırım Nasıl Düşüyor?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun