Mayıs 11, 2024

DEV KARA DELİK BİR YILDIZI YOK ETTİ! -Friendz10

Dev bir kara delik büyük bir yıldızı yok etti ve enkazını uzaya fırlattı. Güneşimizin yaklaşık üç katı kütleye sahip olan yıldız, bu olayı şimdiye kadar keşfedilen en büyük "gelgit bozulması olaylarından" biri haline getirdi. 

DEV KARA DELİK BİR YILDIZI YOK ETTİ! -Friendz10

NASA'nın Chandra X-ışını Gözlemevi, ESA'nın XMM-Newton ve diğer teleskopları kullanan gökbilimciler, son basın bültenimizde açıklandığı üzere, dev bir kara deliğin büyük bir yıldızı yok ettiğini ve içindekileri uzaya saçtığını belirledi. Ekip, X-ışını verilerinin ayrıntılarını analiz ederek, bu yerçekimsel saldırının ardından karbonla karşılaştırıldığında göreceli azot miktarını tahmin edebildi. Bu elementler, araştırmacılara ne tür bir yıldızın ölümüyle karşılaştığına dair değerli ipuçları sağlıyor.

Bu sanatçı illüstrasyonu, son çalışmanın odak noktası olan ASASSN-14li adlı "gelgit bozulması olayını" (TDE) tasvir ediyor. Bir yıldız sistemdeki süper kütleli kara deliğe çok yaklaştığında, güçlü yerçekimi yıldızı parçalara ayırdı. Bu sanatçı izlenimi, bu yıkımın sonrasını tasvir ediyor. Yıldız parçalandıktan sonra, gazının bir kısmı (kırmızı) etrafında dönmeye ve kara deliğin içine düşmeye devam etti. Gazın bir kısmı ise rüzgarla (mavi) uzaklaştı.

DEV KARA DELİK BİR YILDIZI YOK ETTİ! -Friendz10

Bilim insanları bu rüzgarda bulunan elementleri araştırmak için Chandra ve XMM'den alınan X-ışını spektrumunu (yani X-ışını parlaklığının dalga boyuna göre grafiğini) kullandılar. Chandra spektrumu, verilerin mavi renkte (tırtıklı çizgiler) ve her veri noktası için belirsizliklerin mavi dikey çizgiler olduğu ekte gösterilmiştir. Spektrumun bir modeli, spektrumdaki dalgalanmadan nitrojen tespitini ve dalgalanma olmamasından karbonun tespit edilemediğini vurgulayarak kırmızı renkte verilmiştir.

Azot miktarı ve tespitten kaçabilecek maksimum karbon miktarı, verilerle uyumlu olan azotun karbona oranı için minimum bir değer verir. Bu değer ASASSN-14li'deki parçalanmış yıldızın Güneş'in kütlesinin yaklaşık üç katı olduğunu göstermektedir. Bu da onu bir TDE'de harap olduğu bilinen en büyük yıldızlardan biri yapar. 

DEV KARA DELİK BİR YILDIZI YOK ETTİ! -Friendz10

ASASSN-14li ilk olarak Kasım 2014'te yer tabanlı teleskoplar tarafından keşfedildi ve bunun yaklaşık on yıl içinde Dünya'ya en yakın TDE olduğu anlaşıldı. O zamandan bu yana, Chandra da dahil olmak üzere birçok teleskop bu sistemi gözlemledi.

ASASSN-14li, yok olan yıldızın olağandışı boyutuna ve üzerinde detaylı adli inceleme yapılabilmesine ek olarak, gelecekteki çalışmalar için ne anlama geldiği açısından da heyecan vericidir. Gökbilimciler, galaksimizin merkezindeki süper kütleli kara deliği içeren yıldız kümesinde ASASSN-14li'ninki gibi orta büyüklükte yıldızlar görmüşlerdir. Bu nedenle, gelgitleri bozulmuş yıldızların yıldız kütlelerini tahmin etme yeteneği, gökbilimcilere potansiyel olarak daha uzak galaksilerdeki süper kütleli kara deliklerin etrafındaki yıldız kümelerinin varlığını belirlemenin bir yolunu sunuyor.

DEV KARA DELİK BİR YILDIZI YOK ETTİ! -Friendz10

Bu çalışmaya kadar X-ışınlarında gözlemlenen elementlerin süper kütleli kara delikten önceki püskürmelerde salınan gazdan gelmiş olabileceği yönünde güçlü bir olasılık vardı. Ancak burada analiz edilen element örüntüsü tek bir yıldızdan gelmiş gibi görünmektedir.

DEV KARA DELİK BİR YILDIZI YOK ETTİ! -Friendz10

Çok iyi bir illüstrasyon değil mi?

Yorumlar

  • Vay bee

  • Müthiş bir illüstrasyon!

  • Kara delikler çok fena

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

WITH ITS MONSTROUS APPEARANCE: THE HORSEHEAD NEBULA
WHEN A STAR BEGINS TO DIE

WHEN A STAR BEGINS TO DIE

ACTIVE ZONE GALACTIC NUCLEUS (AGN)

ACTIVE ZONE GALACTIC NUCLEUS (AGN)

İNSANIN KÖTÜ PARÇASI

İNSANIN KÖTÜ PARÇASI

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İletişim Kopukluğu

probiyotik

Yıldırım Nasıl Düşüyor?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun