Mayıs 18, 2024

BİLİM İNSANLARI VAR OLMAMASI GEREKEN BİR GEZEGEN KEŞFETTİ -Friendz10

Geçtiğimiz birkaç on yıl içinde 5.000'den fazla ötegezegen tespit edildi ve gökbilimciler artık galaksimizdeki her yıldız başına ortalama en az bir gezegen düştüğünü tahmin ediyor. Halihazırdaki birçok araştırma çabası, yaşam için uygun Dünya benzeri gezegenleri tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu çabalar, Güneşimiz gibi "ana dizi" olarak adlandırılan yıldızlara odaklanmaktadır- hidrojen atomlarının çekirdeklerinde helyuma dönüşmesiyle güçlenen ve milyarlarca yıl boyunca sabit kalan yıldızlar. Şu ana kadar bilinen tüm ötegezegenlerin yüzde 90'ından fazlası ana dizi yıldızlarının etrafında tespit edilmiştir.

BİLİM İNSANLARI VAR OLMAMASI GEREKEN BİR GEZEGEN KEŞFETTİ -Friendz10

Tıpkı insanlar gibi, yıldızlar da yaşlandıkça değişime uğrarlar. Bir yıldız çekirdeğindeki tüm hidrojeni tükettiğinde, yıldız soğudukça yıldızın çekirdeği küçülür ve dış zarfı genişler.

Evrimin bu "kırmızı dev" evresinde, yıldızlar orijinal boyutlarının 100 katından daha fazla büyüyebilir. Bu durum yaklaşık 5 milyar yıl sonra Güneşimizin başına geldiğinde, Merkür, Venüs ve muhtemelen Dünya'yı yutacak kadar büyüyeceğini tahmin ediyoruz.

Sonunda çekirdek, yıldızın helyum füzyonuna başlaması için yeterince ısınır. Bu aşamada yıldız orijinal boyutunun yaklaşık 10 katına kadar küçülür ve on milyonlarca yıl boyunca istikrarlı bir şekilde yanmaya devam eder.

BİLİM İNSANLARI VAR OLMAMASI GEREKEN BİR GEZEGEN KEŞFETTİ -Friendz10

Kırmızı dev yıldızların yörüngesinde dönen yüzlerce gezegen biliyoruz. Bunlardan biri olan 8 Ursae Minoris b, Jüpiter kütlesinde bir gezegendir ve yörüngesi onu yıldızından Dünya'nın Güneş'ten uzaklığının sadece yarısı kadar uzakta tutar.

Gezegen 2015 yılında Koreli gökbilimcilerden oluşan bir ekip tarafından, gezegenin yıldız üzerindeki çekim gücünü ölçen "Doppler yalpalama" tekniği kullanılarak keşfedildi. Uluslararası Astronomi Birliği 2019 yılında Baekdu yıldızına ve Halla gezegenine Kore yarımadasındaki en yüksek dağların adını verdi.

BİLİM İNSANLARI VAR OLMAMASI GEREKEN BİR GEZEGEN KEŞFETTİ -Friendz10

NASA'nın Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) uzay teleskobu tarafından Baekdu hakkında toplanan yeni verilerin analizi şaşırtıcı bir keşif ortaya çıkardı. Yakın yörüngelerde ötegezegenlere ev sahipliği yaptığını tespit ettiğimiz diğer kırmızı devlerin aksine Baekdu, çekirdeğinde helyum eritmeye çoktan başlamış.

Yıldızların içindeki dalgaları inceleyen asterosismoloji tekniklerini kullanarak bir yıldızın hangi maddeyi yaktığını belirleyebiliyoruz. Baekdu için dalgaların frekansları, çekirdeğinde helyum yakmaya başladığını kesin olarak gösterdi.

Bu keşif kafa karıştırıcıydı: eğer Baekdu helyum yakıyorsa, geçmişte çok daha büyük olmalıydı- o kadar büyüktü ki Halla gezegenini yutmalıydı. Halla'nın hayatta kalması nasıl mümkün olabilir?

Bilimsel araştırmalarda sıklıkla olduğu gibi, ilk yapılacak şey en önemsiz açıklamayı elemekti: Halla gerçekten hiç var olmamıştı.

BİLİM İNSANLARI VAR OLMAMASI GEREKEN BİR GEZEGEN KEŞFETTİ -Friendz10

Gerçekten de Doppler yalpalama tekniği kullanılarak kırmızı devlerin yörüngesinde dolanan gezegenlerin bazı görünür keşiflerinin daha sonra yıldızın kendi davranışındaki uzun vadeli değişimlerin yarattığı yanılsamalar olduğu gösterilmiştir.

Ancak, takip gözlemleri Halla için böyle bir yanlış-pozitif senaryoyu dışlamıştır. Baekdu'dan gelen Doppler sinyali son 13 yılda sabit kaldı ve diğer göstergelerin yakından incelenmesi sinyal için başka bir olası açıklama göstermedi. Halla gerçektir- bu da bizi yutulmadan nasıl kurtulduğu sorusuna geri döndürür.

BİLİM İNSANLARI VAR OLMAMASI GEREKEN BİR GEZEGEN KEŞFETTİ -Friendz10

Gezegenin varlığını doğruladıktan sonra, Baekdu ve Halla ile ilgili durumu açıklayabilecek iki senaryoya ulaştık. Galaksimizdeki yıldızların en az yarısı Güneşimiz gibi tek başına oluşmamış, ikili sistemlerin bir parçasıdır. Eğer Baekdu bir zamanlar ikili bir yıldız idiyse, Halla hiçbir zaman yutulma tehlikesiyle karşı karşıya kalmamış olabilir.

Bu iki yıldızın birleşmesi, yıldızlardan birinin Halla gezegenini yutacak kadar genişlemesini engellemiş olabilir. Eğer yıldızlardan biri kendi başına bir kırmızı dev haline gelseydi, Halla'yı yutabilirdi- ancak, bir yoldaş yıldızla birleşirse, gezegene ulaşacak kadar büyümeden doğrudan helyum yakma aşamasına atlayabilir.

BİLİM İNSANLARI VAR OLMAMASI GEREKEN BİR GEZEGEN KEŞFETTİ -Friendz10

Alternatif olarak, Halla nispeten yeni doğmuş bir gezegen olabilir. İki yıldız arasındaki şiddetli çarpışma, gezegenin oluşabileceği bir gaz ve toz bulutu üretmiş olabilir. Başka bir deyişle, Halla gezegeni yakın zamanda doğmuş "ikinci nesil" bir gezegen olabilir.

Hangi açıklama doğru olursa olsun, helyum yakan kırmızı dev bir yıldızın yörüngesinde yakın bir gezegenin keşfi, doğanın dış gezegenlerin en az beklediğimiz yerlerde ortaya çıkması için yollar bulduğunu göstermektedir.

 

Ölümden sonra yaşam gezegenler için de var mı dersiniz?

 

Kaynak: https://www.sciencealert.com/

Yorumlar

  • Dışlanmış bir gezegen

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

SOUTHERN LIGHTS IN THE SKY - YES, NOT NORTH!
SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

FİLLERİN SELAMLAŞMAK İÇİN FARKLI İLETİŞİM BİÇİMİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kaçınılmaz Bozulma

probiyotik

Sisin Kaynağı Nedir?

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun