11 MİLYAR YIL YAŞINDA KÜME: BÜYÜK MACELLAN BULUTU -Friendz10

Büyük Macellan Bulutu'nda (LMC) Dünya'dan yaklaşık 157.000 ışık yılı uzaklıkta yer alan yoğun bir küresel küme NASA Hubble Uzay Teleskobu tarafından görüntülendi. Küresel kümeler binlerce hatta milyonlarca yıldızdan oluşan çok kararlı, sıkı sıkıya bağlı kümelerdir. Kararlılıkları uzun süre dayanabilecekleri anlamına gelir ve bu nedenle küresel kümeler genellikle potansiyel olarak çok yaşlı yıldız popülasyonlarını araştırmak için incelenir. 

11 MİLYAR YIL YAŞINDA KÜME: BÜYÜK MACELLAN BULUTU -Friendz10

2017 yılında yapılan araştırma, bu küresel kümenin muhtemelen 11,6 milyar yaşında olduğunu tahmin ediyor. Bu, evrenin kendisinden yalnızca birkaç milyar yıl daha genç olsa da, bu küresel küme örneklemlerindeki en genç kümedir. Aynı çalışmada incelenen tüm LMC küresel kümelerinin daha yaşlı olduğu ve dördünün yaşının 13 milyar yıldan fazla olduğu bulunmuştur. 

Bu küresel küme, yüksek yoğunluktaki yıldız nüfusuyla güzel olduğu kadar ilginçtir de. Küresel kümenin merkezindeki yıldızlardan birinin yörüngesinde dönen bir gezegenin sakinlerinin bakış açısından gece gökyüzü çok farklı görünecektir: gökyüzü, bizimkinden binlerce kat daha kalabalık bir yıldız ortamında yıldızlarla dolu gibi görünecektir.

11 MİLYAR YIL YAŞINDA KÜME: BÜYÜK MACELLAN BULUTU -Friendz10

Resim Açıklaması:

Yoğun bir yıldız kümesi. En parlak ve en kalabalık olduğu yer, yıldızların çoğunlukla soğuk beyaz renkte olduğu merkezidir. Kenarlara doğru gidildikçe yıldızlar daha dağınık ve kırmızımsı bir hal alıyor, ta ki kümenin belirgin bir 'kenarına' ulaşılana kadar. Bu kenarın ötesinde daha dağınık ve siyah bir arka plan üzerinde görülen çok sayıda yıldız vardır. Bazı yıldızlar kümenin önündeymiş gibi görünür.

Yorumlar

  • Vay beee

  • bilimsel olarak hiç anlamadığımı fark ettim bu görüntüleri bana sadece estetik açıdan güzel geliyor

  • Büyükmüş gerçekten

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

WITH ITS MONSTROUS APPEARANCE: THE HORSEHEAD NEBULA
WHEN A STAR BEGINS TO DIE

WHEN A STAR BEGINS TO DIE

ACTIVE ZONE GALACTIC NUCLEUS (AGN)

ACTIVE ZONE GALACTIC NUCLEUS (AGN)

İNSANIN KÖTÜ PARÇASI

İNSANIN KÖTÜ PARÇASI

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İletişim Kopukluğu

probiyotik

Yıldırım Nasıl Düşüyor?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun