Mayıs 20, 2024

Güney Afrika’da Bir Osmanlı (VII)

Ebubekir Efendi'nin Capetown'da kurduğu okulun en önemli sorunu ders kitabıydı. Bu sorunu çözüm biçimi, Ebubekir Efendi'nin girişimci kişiliğinin ilginç bir örneğidir. Osmanlı medreselerinde okutulan bazı ders kitaplarını yerel dile (Afrikanca'ya) çeviren Ebubekir Efendi, bu kitapları okuma yazması olan kimi öğrencileri aracılığıyla çoğaltır. Bunlardan Beyânü'd-din ve Merâsidüd'din adlı kitaplarının basımı için 1876'da, İstanbul'da Osmanlı Maarif Nezareti'ne başvurur.

Güney Afrika’da Bir Osmanlı (VII)

Ancak Maarif Nezareti, yaptığı bir hesapla bunun 65 bin kuruşa çıkabileceğini, bu tutarın da maliye için çok külfetli olduğunu bildirir. Bu karar Meclisi Vükela tarafından kabul edilerek kitaplar basılmaz. Bunun üzerine İstanbul'a gelen Ebubekir Efendi, yaptığı hesaplamalarla bu kitapların toplam 23 bin 660 kuruşa basılabileceğini ortaya koyar. Ekim 1877'de, Osmanlı-Rus Savaşı'nın (93 Harbi) en acı günlerinde, kitapların 3 bin adet basılmalarını sağlar.

Güney Afrika’da Bir Osmanlı (VII)

Ebubekir Efendi, Güney Afrika'da iki kez evlenir. İkinci evliliğinden Ahmet Ataullah, Hişam, Nimetullah, Muhammed, Alaaddin, Ömer Celaleddin ve Hüseyin Fevzi adında beş oğul ve 33 torun sahibi olur. 29 Ağustos 1880'de Capetown'da vefatına kadar, 'muallim ve müderris olarak' yüklendiği görevleri, ilk günlerin heyecanıyla sürdürür. Bugün Güney Afrika Hükümeti, Capetown'a bakan bir tepedeki Müslüman mezarlığında yatmakta olan Ebubekir Efendi'nin ilk evini ve okulunu, 'Ebubekir Efendi Müzesi' haline getirmiştir. Burada Ebubekir Efendi'nin özel eşyaları, ona verilen nişanlar, çalışmalarına ilişkin belgeler, başta 'Vakit' gazetesi olmak üzere, İstanbul'dan kendisine gönderilmiş olan gazeteler sergilemektedir.

Yorumlar

  • Nerelere kadar gitmiş öyle

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ark Lambaları ve Antik Mısırlılar

Ark Lambaları ve Antik Mısırlılar

İnternet Kullanımı ve Kültürel Sonuçları
İnternet Eğitimi Verilmeli Mi?

İnternet Eğitimi Verilmeli Mi?

İnternetin Nimetleri ve Külfetleri

İnternetin Nimetleri ve Külfetleri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kaybetmekten Korkmak

probiyotik

Ark Lambaları ve Antik Mısırlılar

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun